Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


6th meeting in Elche Spain

2012.10.03

Záró program Spanyolországban

 

Hétfő: április 23.

9:00     Üdvözlés, Fogadás az IES La Torreta-ban

10:00   Protocol esemény az iskola színháztermében: Igazgatói üdvözlések

12:00   Kávészünet az iskola bárjában         

12:30   Az iskola megtekintése

-        Diákok tantermeket látogatnak

-        Tanárok a spanyol iskolarendszerről hallgatnak előadást a konferenciateremben. Utána gyors iskolalátogatás

14:30   Tipikus spanyol ebéd: „paellas” Az iskolában készítik a tanárok a legősibb hagyományoknak megfelelően tűz fölött.                           

16:00   Munka összejövetel: munka kiállítás a különböző csapatok által az iskola színháztermében

18:00   Szabadidő, vacsora                             

 

Kedd: április 24

9:00     Találkozó az IES La Torretaban

10:00   A Városháza történelmi épületének megtekintése

12:30   San Placido múzeum látogatása: a pálmafákból készült alkotások megtekintése

14:30   Ebéd az IES La Torreta gimnáziumban a szülők közreműködésével    

16:00-18:00    Munka összejövetel: munka kiállítás a különböző csapatok által az iskola színháztermében

18:00   „Santa Maria” és a „La Festa” múzeum megtekintése. UNESCO Világörökség, „Mystery of Elche”: Elche titokzatossága.                                                              

 21:00 Vacsora: tanároknak BAILONGO hallban                 

 

Szerda: április 25

6:00     Találkozó az IES La Torretánál. GRANADA megtekintése az öreg Al-Andalus szívében. Délelőtt idegenvezetővel „Lorquien „ körzetben, melyhez kapcsolata van Garcia Lorca költőnek.         

Délután. „Generalife”

Vacsora útközben:                            

Visszaérkezés késő éjjel

 

Csütörtök: április 26.

9:30     Találkozó az IES La Torreta iskolában

10:00   Pucol múzeum: etnológiai múzeum a mezőgazdaság munkájáról, tanárok és diákok által feltárva a 80-as évektől.

11:30   „Mustang” cipőgyár: Elche modern ipara. Kávészünet:      

 14:30  Ebéd, vásárlás:                                                                    

19:00   Záró program: az iskola színháztermében záró protokoll esemény, a project befejezésének kinyilvánítása.

            Szónoklatok és képek vetítése.

            Az Elche-i Music Conservatory és a Ressenrock Band  koncertje kiegészítve az iskola tanáraival.

22:00   Búcsúvacsora a város központjában lévő parkban: „Datil de Oro” étteremben.   

 

Péntek: április 27

9:00     Találkozó az IES La Torretaban

9:15     UNESCO SEMINAR az iskola színháztermében a két elchei világörökségről:

-        Palm Grove (pálmaliget, pálmaerdő)

-        Mystery of Elche (Elche titokzatossága)

10:30   Alicante megtekintése: a tartomány fővárosa, annak kastélya és tengerpartja.

14:30   Ebéd                                        

 

Elche Spanyolország délkeleti részén a tenger partján helyezkedik el. A város a világörökség része a középkorból fennmaradt legendás kultúrájának és pálmafáinak köszönhetően. A városra jellemző a tisztaság, a szervezettség.

- Kedden hivatalos látogatást tettünk a városházán, ahol a polgármester helyettes üdvözölt bennünket. Ezután a világörökség egyik részét, a „Palm Grovet” tekintettük meg. A számtalan pálmafa mellett kissé irigykedve láttuk a citromtól és narancstól roskadozó gyümölcsfákat. A park egyik dolgozója megmutatta, hogyan termékenyítik meg a virágporban rendkívül gazdag datolyapálmákat. (az állandó jellegű szél miatt nincsenek méhek, a szél viszont nem mindig elegendő mértékben erős ehhez a művelethez). A pálmából készült eszközeivel, - cipő, kötél, - ámulatba ejtő ügyességgel mászott fel a 30 méter körüli magas fára, kezében egy hatalmas datolya virágzattal, mellyel beporozta a fent lévő virágokat. Ezután lehetőséget adott az ott lévőknek, hogy kipróbálják ezt fajta mászótechnikát. A múzeumban szemügyre vehettük a pálmalevél előkészítésétől a megmunkálásáig tartó munkafolyamatokat. Az elkészült tárgyak valóságos művészi alkotások, szobrok. Délután a történelmi városról voltak a prezentációk.

Az esti órákban pedig a történelmi városközpontot és az ott található La Fiesta múzeumot tekintettük meg, melynek kiállítása a világörökséghez tartozó legendát mutatta be. Itt egy kis koncertet hallhattunk a legendás előadásból. Kitüntetve éreztük magunkat, hiszen soha senki nem hallhatta még a bemutató előtt ezeket a nagyon tehetséges fiatalokat ez előadáson kívül, az előadásból részleteket énekelni.

- Szerdán hatalmas utat tettünk meg, hogy gyönyörködhessünk Granada természeti szépségében. Magyar szemnek furcsa, és izgalmas látvány nyáron egy havas hegytető. Útközben természetesen nem kerülte el figyelmünket ez a látványos jelenség. Követtük azt az útvonalat, melyet Garcia Lorca járt be: Alhambra: Generalife. A vár monumentális falai, mely a kor stílusát tükrözte, erőt sugároztak. A buszon közös éneklés alakult ki ahol mindenki az anyanyelvén énekelte a különböző, - elsősorban olasz, - slágereket.

- Csütörtök a múzeumlátogatások napja volt. Meglátogattuk a Mustang cipőgyárat, és a kialakulásának a történetét a mellette levő múzeumban. Este záróprogram volt, ahol a nemzetek képviselő elmondták észrevételeiket, tapasztalataikat, élményeiket a projekttel kapcsolatban. Itt volt lehetőség egymás megajándékozására, valamint azoknak a CD-nek az átadására, mely találkozókon nem voltunk jelen. A koncertet adó zenekarokban az iskola tanárai és diákjai is felléptek. A kissé elhúzódó program után 11.30-kor indultunk vacsorázni a pálmafák közé.  A gálavacsora nevéhez méltón remek spanyol specialitásokból állt. Az ötféle előétel kellőképp megalapozta a főfogást. Kettőből lehetett választani. A desszert is tökéletes ízharmóniával rendelkezett. Az italból pedig ki, mit és mennyit szeretett volna fogyasztani

- Pénteken a szemináriummal indítottuk a napot. “Our cultural diversity, is our common wealth”. Délután Alicante városa volt a cél. Ámulva figyeltük azokat a légzőgyökereket, melyek talajt érve, maguk is gyökeret eresztettek. Nálunk, Magyarországon a füge még ki sem hajtott, itt viszont már tojásnyi nagyságúak voltak. A várban különleges látvány volt a fürdőszoba, a szépen kimunkált kapubejárok, és az elnagyolt állatszobrok. – a vallásuk tiltotta az állatok ábrázolását.

- Ez a találkozó méltó zárása volt ennek a sokoldalú és nagyon nívós projektnek. A betervezett programok itt is maradéktalanul megvalósultak. A tervezés és a szervezés tökéletes összhangban voltak.